暮らしの彩りColors of life

キッチンが舞台!みんなが集まる大空間

Large space where everyone gather. The kitchen is the stage!

四周を囲われたコンパクトな住宅地におけるLDKのかたちを探ったプロジェクト。 キッチンスタジオとして、人を招く場所として、家族団らんの場所として、 何より明るく風の抜ける心地良い場所として・・・ 住宅でなお、特定多数の人が構えずに過ごすことのできる気積(LDK)を目指した。 一見ランダムな開口部は、光や風、まちの風景らをどう取込み、 多様な生活シーンをどう受け止めるのかと検討を重ねた、暮らしの制限を超える輪郭だ。 窓辺に低くのびる棚や、本棚に沿う階段や、バルコニーのような廊下も、 多様な人の過ごし方を受け入れる、小さな住宅がもつ大きな手段になることに期待したい。

A project seeking the style of LDK in a compact residential area where 4 sides a surrounded. The goal was to create a volume of space where special majority can spend time carefree even though it is a residential house, as a kitchen studio, as a place to invite people, and most of all a cozy place with a lot of light and air. The windows which looks random are carefully located considering the light and air, how to take in the scenery of the town, how to accept various life scenes. It is an outline that surpass limitation of life. Our expectations is that the low shelves along the window, staircase that follows the book shelf, corridor like a balcony, becomes important means in a small house.

Location Tokyo Setagaya

Completion date 2015.06

Osamu Nishida+Tuko kaminaga

Photographer Koichi Torimura

Site area 124.53㎡

Construction area 58.80㎡


Total floor area 98.19㎡


Contractors Shinei

Structure engineers BSI

all

More