庇庭の家Eaves and garden house

大きな庇がつくる特別な場所

Eaves and garden house

敷地は交通量のある大きな道路に接道した旗竿敷地です。戸建て住宅、店舗や中層マンションに囲まれており、視線を受けやすく、通風や採光が入りにくい等の旗竿敷地ならではの問題がありました。そこで家の周縁部に大きな庇をかけ、光が入り、内部と外部が融合した空間をつくることを目指しました。周囲の建物と距離をとりながら、光が室内にまで入り、風が通ります。庇の下の庭は屋外でありながらも、室内にいるように過ごすことができる場です。

A flagpole site that faces a road with heavy traffic. There were challenges which most of the flagpole sites face such as poor ventilation, not much sunshine, since the site is surrounded by houses, shops and medium rise apartments. So we aimed to create a space where inside and outside merge with lot of natural light by hanging large eaves around the house. While keeping a distance from the surrounding buildings it takes in light and wind into the house. The garden underneath the eaves is a place where you can spend time as if you are inside although it is a outdoor space.

Location Kanagawa Kawasaki

Completion date 2016.12

Osamu Nishida+Naoko Mangyoku+Takuma Kondou+Yumi Saji

Photographer Koichi Torimura

Site area 248.29㎡

Construction area 127.24㎡

Total floor area 182.72㎡


Contractors KIMIYO-KENSETSU

Structure engineers Nobuo Sakane

all

More