風景を探す家A house to find scenery

つくりながら暮らす、風景をつなぐ家

A house that connects the scenery

長年銅版画を作り続けるアーティストと家族の家。山に囲まれた奥行きのある敷地は、季節ごとの野花や木々が一年間を通して移ろい続ける。そんな豊かな風景に向き合うように、アトリエと住宅、二つの弧線を描き軸とした。そこに居場所をつくる台形の部屋を高さや角度を変えながら配置し、先の見通せない奥行きを感じる廊下で繋げた。各部屋が切りとった風景をリズム感のある廊下で統合し、敷地に広がる庭や畑、木々の風景との関係を体験化している。建築が自然と人間の関係を固定せず、媒介となるような建築。

A house for a copperplate print artist and his family. The site with depth is surrounded by mountains where seasonal wildflowers and trees bloom throughout the year. In order to correspond to such a rich landscape, we drew two arcs, an atelier and a house. The trapezoidal rooms creating a place to stay were arranged with different heights and angles, and connected by a corridor where you can feel the depth. The scenery cut out by each room is integrated through the corridor with a sense of rhythm, and one can experience the relationship with the scenery of the garden, fields, and trees spreading on the site. Architecture that does not fix the relationship between nature and human beings, but acts as an intermediary.

point of view

Location Kamakura,Kanagawa

Completion date 2017,12

Shunsuke Akimoto+Yuko Kaminaga+Rie Yanai / ondesign

Photographer Koichi Torimura

Site area 789.23㎡

Construction area 211.04㎡

Total floor area 271.25㎡

Contractors Yamakou Construction

Structure engineers LowFatStructure inc.

Structure Wooden

all

More