大きな家A big house

一人一人の個性が集まった大家族の間取り

Plan for a big family where each characteristics gather

敷地面積が大きく、そこで暮らす人数が多い家。家族ではない近所の人も、気軽に立ち寄ることのできる、ひらかれた性格をもった場所が望まれた。 「家」というのは、本来、単に場所の呼び名というだけではなく、人と人をつなぎ、受け止める、おおらかな状態そのものを指すのではないだろうか。 このプロジェクトでは、そのおおらかさを、そのまま建築に結実したいと考えた。ただし、共有の場所だけではなく、個々の場所も望まれたので、「大きいハコ」ではなく、もっと有機的な、「大きい連続体」みたいなものをつくるべきだろうと思った。 そこで、こういうものが豊かだろうとか、こうあったら楽しそうという、それぞれの人によって、少しずつ違う価値観を、仕上げ材や開口部や家具など、建築を構成するエレメントの差異に反映させた。使う人によるたくさんの選択の結果蓄積された自由な微差の集合が、ひとつながりの大きい風景を展開していく。微差がお互いに干渉しないためのフレームを用意することで、多様な状態が持続していけるように配慮した。

"A large site with many people to live. The request from the client was to create a place with openness where people who are not family members can stop by. A “house” is not just a way to call a place but is a generous state that accepts the connection between people. We wanted to realize this generousness into architecture. But we didn’t just want to make a “Big box” since we were requested to create a shared place and a private place so we thought we should make a “Big continuum” that is more organic. Different values of richness or happiness are reflected to the elements that forms the architecture such as finishing material or opening or furniture. The gathering of fine differences that is the result of the choice of various people who will use the architecture develops as one big scenery. We considered carefully so that the diverse situation can continue by preparing a frame so that the fine differences would not interfere each other."

point of view

Location Tokyo Setagaya

Completion date 2014.1

Osamu Nishida+Erika Nakagawa

Photographer Koichi Torimura

Site area 345.52㎡

Construction area 157.92㎡


Total floor area 392.67㎡


Contractors Sihnei

Structure engineers ASA

Structure reinforced concrete+wooden

all

More