暮らしを更新するはなれThe updating chapter

これまでご夫婦が慎ましやかに暮らしてきた母屋の横に、寄り添うように建つはなれ。 既にある母屋の横に1つの小さな建築(はなれ)が建つことの価値は、それまであった母屋や庭との関係性を強化し、暮らしの豊かさを広げる役割を持っているのではないか。 居間を暖かく包むれんがの壁と、光のゆらぎを招き入れる背の高い吹き抜けが、過ごし方の境界を曖昧にしながらも、それぞれの居場所を定義する。 空間に一定のリズムを与える柱と梁、居間を囲む回廊と庭をつなぐ縁側は、環境(建築や庭)と人との心地よい距離感をつくっている。

A couple decides to build a "hanare," or a small cottage, next to the house they have lived for 50 years. The word "hanare" originates from the verb "hanareru," which means to take distance from something. In another words, "hanare" is a place where our daily routines are subtly yet intentionally interrupted, and which gives us a moment to reappreciate the things we possess, however we take for granted. The value of Japanese traditional architecture lies, fundamentally, in the richness of the spatial experiences it creates. The L-shaped corridor ("kairou") and small balcony ("engawa") surround the rectangular living space ("ima") in the center. The columns and beams that set foot add a soothing rhythm throughout the space. This composition of space creates a modest distance between human and architecture, encouraging the subtle changes of ambiance. The bricks that embrace the "ima" space, and the comfortable sunlight falling in from the atrium window, creates unevenness within this interconnected space, vaguely defining its boundaries. As the old house, garden, and the bungalow find its way in the new balance of coexistence, the emergence of this new architecture will inspire a new relationship amongst one another.

point of view

Location Tsujido, Fujisawa

Completion date 2021.8

Aya Sakurai, Yuri Murata

Photographer Koichi Torimura

Site area 151.85

Construction area 36.02

Total floor area 36.02

Contractors Seiichi Kaseya(加瀬谷工務店)

Structure engineers Sho Murakami(SCALA Design Engineers)

Structure Timber Structure

all

More