余韻空間Lingering memory space

Renovation

家的空間で共有する最期の思い出

Last memories shared in a space just like a home.

東京郊外にある、家族葬のできる木造の建物をリノベーションしました。昔は自宅で葬儀を行うのが一般的でしたが、現代ではそのような形式は失われつつあります。ここでは、「自宅のような落ち着いた空間で家族と別れの時を過ごす」ための空間を設えました。故人と向き合う大切な時間を受け止めるために、土間空間や建具の配置によって、葬儀の流れの合間を丁寧に紡ぐ余韻のある空間を提案します。

A rennovation of a wooden building to hold family funeral in Tokyo suburb. In the old days it was common to hold funeral at home but this kind of formality is lost in modern days. We wanted to create a space like home to say goodbye to the departed. We propose a space with afterglow that weaves the interval time during the funeral with the arrangement of earth floor space and wood fittings that accept precious moment with the departed.

point of view

Location Tokyo,Nishitokyo

Completion date 2018.11

Osamu Nishida+Kohei Nishida+Hiromu Tanaka

Photographer Koichi Torimura

Contractors Shinei

Structure engineers EQSD

all

More