muonmuon

Interior

喧騒を忘れ、自分と向き合う都会のオアシス

An oasis inside the urban city to face yourself forgetting the hustle and bustle.

日本初の瞑想専用スタジオの計画です。「茶室」が持つ日本的感性や美しさをマインドフルネスの空間へと応用しています。 瞑想スタジオへと誘う導線は、床の一筋の光のみのほの暗い通路となっており、「参道」のように歩くことで、日常から非日常への 切り替えを体験としてデザインしています。「参道」を通り抜けるとその先は「前室」となっています。 通路とは異なった明るい空間で白湯をいただいたり、アロマを嗅いだり、瞑想に入る前に少し心を落ち着かせるための空間となっています。 瞑想スタジオは、森のように柱を配置することで生まれる間(余白)が、緩やかに個の領域を作ります。 柱は瞑想プログラムに合わせて光る照明装置でもあり、瞑想状態に入りやすくするために個が向き合う対象物としての役割も担います。 床には金属塗装が施されており、柱の光が鈍く写り込みます。硬質な金属の床と表面に木を貼った柱を組み合わせることにより、それぞれの素材を 引き立たせ、暖かみと緊張感を融和させています。静けさ、緊張感、開放感、どれもがないまぜになるような瞑想のための空間を用意しました。

This is a project of the first meditation studio in Japan. We adapted the Japanese sensitivity and beauty of "Tea ceremony room" into the mindfulness space. The passway that leads to the meditation studio is like an approach to the shrine, which is dar with a ray of light on the floor, where switching one's mind from ordinary to extraordinary is designed as an experience. If you pass through the approach, you will come to the lobby room. This room is full of light in contrast to the approach. The guests are served with plain hot water, and smell the relaxing aroma, and calm down their mind. Once you go into the meditation studio you will find pillars just like trees in the woods. These pillars create loose boundary for individual to concentrate on meditation. The pillars also work as lighting device which lightens up insync with the meditation program. The floor is painted with metal, that reflects the light of the pillars. Hard metal floor and warm wooden pillars set off each materials more and bring warmth and tensions at the same time to the space. Calmness, tension, sense of space can be felt at the same time.

Location Shinjuku,Tokyo

Completion date 2018.06

Osamu Nishida + Masako Nishizawa + Kengo Ito

Photographer Yoshihito Ozawa

Construction area 約120㎡

Contractors SEMBA CORPORATION

Partner GLIDER、 Izumi Okayasu Lighting Design

all

More