水谷基地Mizutani kiti

Housing

商店街の中心に位置する築 40 年のビルの改修。既存 パチンコ屋の寮と事務所だった三部屋を一室のシェアハウスのような家へ改修しました。 内部をひとつの敷地と捉えて 5 つの家(居室)と庭(共有部)を配置 することで街の路地のような居場所を創出させています。家の前庭や縁側には 、住み手のモノの個性が溢れてい くことで占有と共有が交じり合います。住み手による暮らしの 変化に合わせて多様な表情を形成することを促していま す。自分の暮らしを庭を介して他者と共有することで、向こう三軒両隣りのような関係が築かれ、家の内側に新たに小さな町が生まれていきます。

This is a renovation project of a 40 years old building located in the middle of a shopping street. We renovated into a one-room shared house which used to be divided into three spaces such as Pachinko parlor, dormitory and an office. By assuming the inner space as a site, we placed five houses(rooms) and gardens(common space), which creates an alley-like space in a city. The resident’s belongings and characters overflow to the front garden and the porch which blends space of occupancy and shared space. It encourages forming various perspectives according to the changes in life of the resident’s. By sharing your life with others through the garden, a small city emerges inside the house building a relationship like “my nearest neighbor.”

Location Kanagawa Yokohama

Completion date 2018

Osamu Nishida + Sho Shiowaki

Photographer Hajime Kato

Total floor area 165.23m2

Contractors Roovice

all

More